Shkeljet ligjore të pandëshkuara të sektorit privat

Masari, një student i ndërtimtarisë, punon prej disa muajsh si kamerier. Kjo është hera e tretë që ai po provon këtë profesion, të cilin e bëjnë edhe shumë student të tjerë....

NevojĂ« urgjente pĂ«r hartimin e “ListĂ«s sĂ« sĂ«mundjeve profesionale”

Kosova është ndër vendet e pakta që nuk ka hartuar listën e sëmundjeve profesionale. Sëmundje profesionale është çdo sëmundje e shkaktuar si rezultat i ekspozimit ndaj rreziqeve, që...

Një mendim ligjor i pavarur për Marrëveshjen Kolektive

  Me datën 18 mars të vitit 2014 është nënshkruar Marrëveshja e shumëkërkuar Kolektive. Ajo u negociua për më shumë se 2 vjet. E për një kohë të gjatë kishte...

Bizneset: punësim testues për 600 punëkërkues

Ministria e Punës dhe e Mirëqenies Sociale ka iniciuar projektin e trajnimit në punë me qëllim të krijimit të mundësive të reja të punësimit për punëkërkuesit dhe të...

Studentët po braktisin Kosovën për shkak të papunësisë

Studentët kosovarë po lënë në gjysmë studimet dhe po braktisin vendin. Papunësia që ka prekur familjet e tyre dhe dëshmia se të diplomuar nuk po gjejnë punë, ka shtyrë studentët e...

1 Maji - festa e punëtorëve të papunë në vendin tonë

  Edhe maji i këtij viti, dita e parë e së cilit shënon Ditën Ndërkombëtare të Punëtorëve, i gjen Kosovarët me probleme të mëdha sa i përket të drejtave,...

Punësimet sezonale si zgjidhje për disa probleme

Rritja e pamjaftueshme ekonomike e bënë papunësinë problem pa zgjidhje për Kosovën. Ish-menaxheri i zyrës së Bankës Botërore në Kosovë ka thënë se me rritjen aktuale ekonomike,...

Të drejtat e punëtorëve vendosen nga pronarët e bizneseve, jo nga Ligji i Punës

Aktet legjislative që rregullojnë të drejtat e punës në Kosovë janë të bollshmë, mirëpo për fat të keq, në praktikë të drejtat e punëtorëve ende nuk vendos Ligji i...

Procesi i ndryshimit të Ligjit të Punës - Qeveria synon të shkurtojë pushimin e lehonisë në 9 muaj

Debati për pushimin e lehonisë është rikthyer edhe këtë vit. Qeveria e Kosovës ka në planin legjislativ të këtij viti ndryshimin e Ligjit të Punës. Një prej neneve që pritet...

NĂ« mes tĂ« shteti zhvillimor dhe shtetit social – DomosdoshmĂ«ria e trajtimit tĂ« stazhit tĂ« viteve ‘90

Pas suprimimit të Autonomisë së Kosovës, ndërmarrjet u boshatisën nga gjithë punëtorët shqiptarë. Largimi i tyre u bë në mënyrë masive, në kundërshtim me ligjet e...

Konkurset “e kapura” edhe nĂ« institucione pedagogjike

Kapja e shteti është një koncept i përfolur gjatë në dy-tri vitet e fundit në Kosovë. Ajo evidentohet në shumicën e institucioneve, e fatkeqësisht, edhe në ato që duhet të...

Humbja e jetës në punë nuk dëmshpërblehet

Gjashtëmbëdhjetë punëtorë kosovarë kanë ndërruar jetë në vendet e tyre të punës gjatë dy viteve të fundit. Shtatë kosovarë u varrosën gjatë këtij viti...

Me diplomë të një profesioni, punojnë në profesione tjera

Të rinjët kosovarë të diplomuar po punësohen në vende pune për të cilat nuk kanë marrë kualifikimin në universitet. Të rinjtë me diploma i gjen shpesh teksa kryejnë punë...

Sindikata e Pallatit të Rinisë shpëton ndërmarrjen nga falimentimi

Vendosmëria e sindikatës së ndërmarrjes shoqërore për rini, kulturë dhe sport, “Pallati i Rinisë”, në Prishtinë, ishte vendimtare që kjo ndërmarrje të mos falimentonte...

Sindikata që mbron punonjësit shtetëror çekë

Delegacioni i sindikatave nga Kosova është janë takuar me përfaqësuesin e Lidhjes Sindikale të Organeve dhe Organizatave Shtetërore, përkatësisht me Pavel Bednar dhe Rudolf Pospishil. Bednar tregoi se...

Lidhja Sindikale Çeke e Kujdesit MjekĂ«sor dhe Social - Sindikata e grevave dhe protestave

Dagmar Zhitnikova, përfaqësuese e Lidhjes Sindikale Çeke të Kujdesit Mjekësor dhe Social, mburret me faktin që kanë arritur të ndalin privatizimin e disa institucioneve shëndetësore në...

NĂ« Çeki, zjarrfikĂ«sit e barabartĂ« me policinĂ« e doganierĂ«t

Pozita e zjarrfikësve në Republikën e Çekisë është e barabartë me atë të Policisë apo Doganierëve. Ata hyjnë në grupin e të punësuarve të uniformuar të...

Diversifikimi i kërkesave në tregun e punës

Gjatë qëndrimit të delegacionit të sindikatave të Kosovës në Pragë (tetor 2015), u zhvillua një takim me Institutin e Studimeve të Punës dhe Punëve Sociale. Ky institut bën hulumtime...

Nxitimi i një ministri mashtron pensionistët

Pa dyshim, kategoria në situatë më të vështirë në shoqërinë kosovare që pas përfundimit të luftës janë pensionistët. Është thënë e...

Zbatimi i Kontratës Kolektive ecën me hapat e breshkës

Si në shumë fusha, edhe në zbatimin Kontratës Kolektive institucionet kosovare po vazhdojnë të ecin me “hapin e breshkës”. Është bërë më shumë se një vit që...

Punësimet në institucione mbi baza politike e të lidhjeve familjare

Nuk mjaftojnë dituria dhe edukimi për të gjetur një vend pune në institucionet publike në Kosovë. Përkatësia politike dhe lidhjet familjare janë kushti i parë për punësime...

(Nuk) Përfitojnë punëtorët nga ultimatumi i sindikatave

Ka shumë dokumente të Qeverisë së Kosovës që konstatojnë nivelin shumë të lartë të informalitetit në ekonominë e vendit. Llogaritet se 1/3-ta e ekonomisë zhvillohet në...

Situata e rëndë socio-ekonomike skllavëron punëtorët kosovarë

Gjendja e rëndë socio-ekonomike në Kosovë, ku më shumë se 40 për qind e popullatës së re dhe të aftë për punë është e papunë, ka ndikuar që shumë...

500 mësimdhënës në vit diskriminohen në pensione

Që nga prilli i këtij viti, mësimdhënësit që pensionohen nuk marrin pension prej 140 euro, por vetëm 75 euro pension pleqërie. Institucionet e Kosovës po jua mohojnë dhjetë vjet pune gjatë...

Punët joformale, një sfidë tjetër e Ministrisë së Punës dhe Mirëqënies Sociale

Puna joformale, sidomos ajo artizanale, është një ndër sfidat kryesore për Ministrinë e Punës dhe Mirëqenies Sociale. Ajo që nënkuptojmë me punë joformale artizanale përfshin...

Vazhdon praktika e konkurseve sa për sy e faqe

Nuk ka ditë të mos ketë ankesa në adresë të institucioneve të ndryshme për shkelje të të drejtave në punësim. Ankesat bëhen qoftë për shkelje të konkurseve nga ata...

Vendi i punës: Lypës

Zhenis O. është në vitin e dytë të studimeve në fakultetin Ekonomik pranë Universitetit të Prishtinës. Ka punuar si kamerier për dy muaj para rreth një viti. Më pas e la këtë...

Loja me numrat e papunësisë

Papunësia në Kosovë është më e larta në rajon. Vetëm në vitin 2014, sipas të dhënave të Agjencisë së Statistikave papunësia është rritur me 5 pikë...

KEK-u në telashe me sigurimin e punëtorëve

Korporata Energjetike e Kosovës dhe Kompania e Sigurimeve Siguria i kanë ndërprerë marrëdhëniet. Kjo e fundit ka shkëputur në mënyrë të njëanshme kontratën për sigurimin e...

NĂ«se s’je anĂ«tar i partisĂ«, do tĂ« humbasĂ«sh punĂ«n!

Tre punëtorë të Sektorit të Pronës në Komunën e Prishtinës – B.K., N.A. dhe A.K., prej 30 qershorit nuk janë më pjesë e administratës komunale në të cilën kanë...

Tri kategori të mësimdhënësve kosovarë rrezikojnë të mbesin pa punë

Mësimdhënësit kosovarë me diplomë të Departamentit të Pedagogjisë të Fakultetit Filozofik të profileve joarsimore, si dhe me diplomë të kolegjeve private rrezikojnë të mbesin pa...

PĂ«rjashtimet e padrejta nga puna

Shoqëria kosovare vazhdon të jetë e mbushur me manipulime në dëm të punëtorëve. Kjo ndodh jo aq për mungesë të infrastrukturës ligjore, se sa për pasojë të keqinterpretimit...

Ngacmimi seksual në vendin e punës në Kosovë

Në Kosovë janë hartuar shumë ligje dhe rregullore, por përsëri fusha e ngacmimit seksual ka mbetur e patrajtuar si duhet. Rrjedhimisht, nuk ekzistojnë mekanizmat institucionalë që do të luftonin...

Të kuptuarit e ngacmimit seksual në vendin e punës

Ngacmimi seksual është një formë e pastër e diskriminimit të bazuar në gjini, që nuk lidhet shumë me dallimet biologjike mes grave e burrave, se sa me rolet shoqërore që u atribuohen atyre dhe...

Trajtim më të denjë për kuadrot e reja profesionale!

Kosova ende vazhdon të jetë një “fushë e minuar” në kuptimin e sigurimit të një vendi pune. Rrallë të rinjtë arrijnë të punësohen pa pasur dikë të afërt...

Risistemimi shtetëror i punëtorëve

Reforma e Administratës Publike, e cila është në diskursin e qeveritarëve prej një kohe të gjatë, duhet përshpejtuar. Ajo është edhe kërkesë e Bashkimit Evropian. Njëra nga sfidat...

365 ditë në grevë

Ish-punëtorët e Fabrikës së Tubave janë në grevë prej një viti dhe kërkojnë nga qeveria e AKP-ja pagesën e pagave për vitet e 90-ta. Kanë si mbështetje vendimin e Gjykatës...

Pensione meritore për secilin punëtor

Brahim P. ka edhe dy vite për të dalë në pension. Ai ka nisur grumbullimin e letrave dhe verifikimin e nevojshëm për të marrë pensionin kontribut-dhënës. Për të marrë këtë...

Prishtina shkel Ligjin e Punës - 20 arsimtarë pa paga e kontrata

Nuk ekziston as edhe një dyshim se shkelësit më të mëdhenj të të drejtave të punëtorëve në Kosovë mund të gjenden në sektorin privat. Kjo mund të vërtetohet lehtë....

100 arsye për protesta e 1 milionë për punë më shumë

Niveli i lartë i papunësisë në Kosovë e bën më pak të rëndësishme ditën e punëtorëve, 1 majin. Këtë vit, 1 maji e gjen punëtorin kosovar në pozitë më...

Protestuesit të protestojnë edhe ndaj shefave të tyre

Protesta e shoqatës së ndërtimtarëve dhe ndërmarrjeve prodhuese të Kosovës, që u zhvillua ditët e fundit të prillit në Prishtinë dhe që kishte si qëllim zhbllokimin e...

Halle të mëdha - paga të vogla

Punëtorët teknik të shkollave të mesme të  Prishtinës janë të në pagesë - ata marrin pagë mujore vetëm 120 euro (më pak se sa paga minimale) e nuk kanë as kontrata pune....

“Na ka ardhĂ« shpirti nĂ« fyt”!

Besim D. i lindur më 1973, jeton në Podujevë dhe punon në një kompani kosovaro-slloveve në Kodër të trimave. Ndonëse Besimi e ka një punë, ai është jashtëzakonisht i...

Mungesa e sigurisë në punë

Xhevdet N, në marsin e vitit të kaluar kishte pësuar një aksident kur punonte në fasadimin e një objekti në lagjen Mat të Prishtinës, duke rënë nga një lartësi prej 8 metrash....

Letra boshe për të mbrojtur kategoritë e brishta sociale

Sh.D. është një qytetare me aftësi të kufizuar, e cila ka dy vjet që ka ikur nga Kosova për shkak të kushteve të papërshtatshme për njerëzit e kategorisë së saj.  Ajo...

Shembulli gjerman për punëtorët kosovarë

Oda Ekonomike e Berlinit është njëra nga Odat ekonomike që operon në Gjermani. Christian Nestler, ekonomist në këtë Odë, e përshkruan gjendjen ekonomike të Berlinit në rënie drastike...

LĂ«mosha – fytyra e sĂ«murĂ« e kryeqendrĂ«s sĂ« KosovĂ«s

Është pothuajse e pamundur që dikush të kalojë në ndonjë rrugë apo shesh të Prishtinës e të mos hasë në njerëz të cilët kërkojnë lëmoshë. Po...

Ndëshkohet veprimi sindikalist në Kosovë

Drejtori i përgjithshëm i RTK-së, Mentor Shala ka vendosur të shkarkojë nga puna gazetarët Fadil Hoxhën dhe Arsim Halilin, përkatësisht kretar dhe zëvendës kryetar të Sindikatës...

Mësimdhënësve nuk u jepet asistenca e duhur sociale dhe shëndetësore - Pjesa 2

Roli i sindikatave dhe legjislacioni për mbrojtjen e punëtorëve të arsimit me probleme shëndetësore Sindikata e Bashkuar e Arsimit, Shkencës dhe Kulturës (SBASHK) pranon se kategoria e...

Mësimdhënësve nuk u jepet asistenca e duhur sociale dhe shëndetësore - Pjesa 1

Menaxhimi i situatës nga niveli qendror e komunal 50 mësimdhënës kosovarë, të cilët vuajnë nga lloje të ndryshme kanceri, vazhdojnë të japin mësim për nxënësit,...